همانطور که در هفته گذشته پیش بینی شد کاهش قیمت در بازار را شاهد بودیم چرا که به عنوان مثال میانگین قیمت معاملاتی در بازار از ۲۹۳۵۰ تومان به میانگین حدود ۲۸۹۰۰ رسید که خود کاهش ۴۵۰ تومانی قیمت میلگرد را نشان می‌دهد.
قیمت دلار نیز از هفته گذشته تا به امروز از عدد ۵۸۴۰۰ تومان به ۵۹۹۰۰ تومان تغییر نرخ داشت که عوامل سیاسی از جمله دلایل مهم این تغییرات نرخ این روزهای ارز می‌باشد.

🔹بورس کالا:

🔻میلگرد:
در معاملات بورس کالا که در تاریخ ۳۱/ ۵/ ۱۴۰۳ صورت گرفت میانگین موزون قیمت میلگرد عدد ۲۵۹۸۲۱ ریال (بدون ارزش افزوده) را نشان می‌دهد این در شرایطی است که ۴۸۴۵۵ تن (۲۱,۴ درصد از کل سبدهای بورسی) مورد تایید واقع شد این عدد نسبت به قیمت میانگین موزون بورس در تاریخ ۲۴/۵/۱۴۰۳ کاهش ۲۸۳۶ (۱.۰۷%) ریالی را نشان می‌دهد.

🔻شمش فولادی:
 معاملات شمش فولادی نیز قیمت میانگین موزون ۲۲۶ ۱۳۶۶ ریال (بدون ارزش افزوده) را ثبت کرد. در مجموع تناژ ۴۷۶۱۵ تن معادل ۵۶.۷ درصد از کل سبدهای عرضه شده فروش شمش مورد تایید واقع شد. این عدد نسبت به معاملات گذشته که در تاریخ ۲۲ ۵ ۱۴۰۳ صورت گرفت کاهش ۱۶۶ ریالی( معادل ۰.۰۷ درصد) را داشته است.
🔻آهن اسفنجی:
 معاملات آهن اسفنجی نیز در تاریخ ۱۴۰۳/۵/۲۷ صورت گرفت همانند دیگر مقاطع فولادی با کاهش روبرو بود قیمت میانگین موزون در این تاریخ عدد ۱۱۸۸۹۶ ریال (بدون احتساب ارزش افزوده) را ثبت کرد که نسبت به معاملات هفته قبل در تاریخ1403/5/21  کاهش ۱.۹۸۸ ریال (1.64درصد) داشته است میزان تناژ معامله شده نیز ۱۶۸۵۵۰ تن معادل ۵۲.۱۸ درصد از کل سبدهای عرضه شده مورد تایید واقع شد لازم به ذکر است معاملات آهن اسفنجی  که در تاریخ ۳ شهریور ۱۴۰۳ صورت گرفته علی رغم افزایش قیمت کاهش تناژ را در معاملات همراه داشته است.
🔹بازارجهانی:
🔻سنگ آهن:
در بازار واردات چین، سنگ آهن خلوص 62 درصد هفته گذشته  پس از افت قیمت های اخیر کمی خود را بالا کشیده از 93 دلار به حدود 98 دلار رسید ولی پایان هفته مجددا به دلیل رکود بازار  و پایین بودن تقاضا کمی افت نموده 96 دلار هر تن سی اف آر ثبت شد. در کل هنوز تولید فولاد چین تحت فشار است و کارخانه ها موجودی سنگ آهن را بالا نبرده اند.
🔻قراضه:
بازار واردات قراضه ترکیه هفته گذشته همچنان در رکود بود و افت شدیدی را تجربه کرد. متوسط قیمت قراضه سنگین 20-80  از 374 دلار  به 360 دلار هر تن سی اف آر کاهش یافت. در کنار رکود بازار ترکیه، رکود بازار داخلی امریکا نیز بر افت قیمت بازار ترکیه اثر داشت.
قراضه صادراتی سنگین کلاس ۲ ژاپن 4 دلار بالاتر رفته به 322 دلار هر تن فوب رسید. متوسط قیمت قراضه وارداتی سنگین در شرق آسیا نیز 10 دلار افت داشته 359 دلار هر تن سی اف آر  ثبت شد.
🔻بیلت:
هفته گذشته میانگین قیمت بیلت صادراتی فوب دریای سیاه 5 دلار افت داشته 475 دلار  هر تن فوب ثبت شد. در بازار داخلی چین قیمت بیلت 7 دلار بهبود داشته به 406 دلار هر تن درب کارخانه رسید. بیلت وارداتی به چین نیز هفته گذشته 10 دلار  بالا رفته 361  دلار هر تن سی اف آر ثبت شد.
در بازار واردات جنوب شرق آسیا قیمت بیلت 5 دلار بهبود داشته 461 دلار هر تن سی اف آر بود. در ترکیه نیز هفته گذشته میانگین قیمت بیلت وارداتی 2.5 دلار ارزان تر شده 497.5 دلار هر تن سی اف آر شنیده شد.
🔻مقاطع:
قیمت میلگرد صادراتی چین هفته گذشته پس از افت شدید یک هفته قبل در ثبات مانده 462 دلار هر تن فوب ثبت شد. قیمت میلگرد صادراتی ترکیه نیز  تنها یک دلار ارزان تر شده 569 دلار هر تن فوب شد. همچنین هفته گذشته در جنوب شرق آسیا میلگرد وارداتی از 473 دلار به 479 دلار هر تن سی اف آر بهبود داشت.
از طرفی در بازار داخلی امریکا میلگرد در 750 دلار هر شورت تن درب کارخانه ثبات داشت. در بازار داخلی اروپا نیز میلگرد در  615 یورو هر تن درب کارخانه بدون تغییر باقی ماند.
🔻ورق:
هفته گذشته میلادی ورق گرم صادراتی فوب دریای سیاه از 517.5 دلار به 495 دلار هر تن فوب کاهش داشت. متوسط قیمت ورق گرم صادراتی چین پس از افت شدید هفته قبل تا 2 دلار بهبود داشته به 463 دلار هر تن فوب رسید.  در جنوب شرق آسیا میانگین قیمت ورق گرم وارداتی از 463 دلار  به حدود 466 دلار هر تن سی اف آر رشد داشت.
قابل ذکر است در بازار داخلی اروپا ورق گرم 10 یورو افت داشته 595 یورو هر تن درب کارخانه شنیده شد. در بازار داخلی امریکا نیز ورق گرم 690 دلار هر شورت تن درب کارخانه ثبت شد که 10 دلار بهبود هفتگی داشت.

🔹جمع بندی و تحلیل هفتگی:
🔻بازار جهانی:
قیمت نفت به زیر ۸۰ دلار رسیده که متاثر از بحران اقتصادی جهانی است، اروپا انبارهای گاز زمستان را پر کرده و امیدی به افزایش تقاضا در کوتاه مدت نیست، بحران مسکن در چین به نظر نمی‌رسد پایان پذیر باشد و دولت این کشور آن را رها کرده، به همین دلیل سرازیر شدن فولاد ارزان چین به بازارهای جهانی ادامه دارد. قیمت شمش 461 دلار سی اف آر خاور دور و تختال به 460 دلار سی اف آر خاور دور کاهش یافته بنابراین امید به تغییر قیمت در کوتاه مدت بی نتیجه است. تنها دو عامل می تواند وضع موجود را تغییر دهد اول اتمام جنگ غزه و بازگشت امیدواری به بازارهای خاورمیانه، دوم بازشدن بازار ایران. فعلًا زمان آرامش است و در این مدت نوآوری به دنبال کاهش هزینه می رود بهترین گزینه انرژی و هوش مصنوعی است، هر چه زمان انتظار طولانی تر می شود فاصله تکنولوژیکی دنیای توسعه یافته و در حال توسعه بیشتر می شود.
🔻بازار داخلی:
 بالاخره انتظارها به سر رسید و دولت مستقر شد، مهم ترین شخصیت این دولت رئیس سازمان برنامه و بودجه است که سیاست بسیار کلیدی اش کاهش کسری بودجه است که عامل اصلی تورم می باشد با این نگاه باید انتظار ادامه رکود را داشت ولی هنوز یک مهره اصلی غایب است و آن رئیس بانک مرکزی است، در جامعه امیدواری بازگشته است، در زمینه فولاد سیاست جدید ارزی دولت و فعال شدن برگشت ارز از طریق تالار ارز باعث امیدواری جدی نسبت به گسترش صادرات شده و همین امر بازار را نگه می‌دارد و اجازه سقوط جدی قیمت را نمی دهد. اکثر کارخانه های پایین دست ورق و میلگرد با مشکل مواد اولیه خریداری شده در تیر و مرداد روبرو هستند این کالاها با قیمت میانگین نزدیک به نرخ امروز معامله شده بنابراین علیرغم افزایش عرضه احتمال کاهش جدی قیمت نیست. آمارهای بورس می‌گوید قیمت متوسط  فروخته شده در تیرماه برای شمش 225580 ریال، میلگرد 262455 ریال، ورق گرم 321541 ریال و در مرداد ماه برای شمش 226977 ریال، میلگرد 263866 ریال و ورق گرم 316865 ریال پایه بوده که با حساب ارزش افزوده نزدیک و یا حتی بالاتر از نرخهای امروز بازار است، آنچه بازار را در خطر قرار می دهد کاهش نرخ در بورس طی ماه آینده است، دو عامل از این امر جلوگیری می‌کند
اول مساله عقب افتادن دو ماهه تولید و زیان کارخانه ها که باید جبران شود. نباید فراموش کرد با راه افتادن تولید شمش تقاضای اسفنجی افزایش خواهد یافت، ترس از قطعی گاز به این تقاضا در دو ماه آینده دامن خواهد زد و طبعاً قیمت را بالا خواهد برد. بنابراین کاهش قیمت شمش ضعیف می گردد.
دوم مساله صادرات است و برگشت ارز، واقعیت این است که با توجه به فاصله ظرفیت تولید و مصرف داخلی نیاز به صادرات غیر قابل انکار است بنابراین کارخانه های بزرگ دنبال صادرات خواهند رفت هر چند قیمت در دنیا پایین بیاید، حتی شمش با نرخ ۴۰۰ دلار فوب هم صادر خواهد شد.
عامل بسیار تاثیر گذار در این بین مساله نرخ ارز است نحوه عملکرد تالار ارز معلوم نیست اگر مثل طلا، ارز به مسافر و حواله ها هم در این بازار عرضه شود نرخ ارز بالای ۶۰ هزارتومان پیش بینی می شود ولی اگر مثل زمان قبل، فقط وارد کننده و صادرکننده تنها با هم روبرو شوند نرخ ارز با توجه به معدل های سه ماه قبل بین ۵۵ تا ۶۰ هزارتومان خواهد بود. در این حالت حتی بافرض دلار ۵۵ هزارتومانی و شمش ۴۰۰ دلاری قیمت پایه شمش به زیر ۲۴ هزارتومان تمام شده تنزل نخواهد کرد. نباید فراموش کرد که سیاست دو نرخی ارز در نهایت به افزایش نرخ منتهی خواهد شد البته بدون در نظر گرفتن نزدیک به هزار میلیارد یورو نیاز سرمایه گذاری در بخش های زیر بنایی، راه اندازی اقتصاد به سرمایه نیاز دارد در حالی که دو مشکل اصلی یعنی کسری بودجه و تحریم ها همچنان باقی است که عامل فشار بر نرخ ارز ، بهره و مالیات می باشد.
 فعلا فضای جامعه امیدوار کننده است و همه منتظر اتمام ماه صفر و تعطیلات.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *